bruce_guenter_flickr_740x300-2

#teknepostdata #21 – Al desembre val més el pa dur que el tendre [refrany popular]

 

Amb el desig que els primers freds de la temporada no congelin les nostres idees, acudim prest al rescat per intentar propiciar l’intercanvi d’idees i la generació d’innovadores propostes en l’àmbit del desenvolupament d’audiències, del màrqueting i de la comunicació en cultura. Benvinguts al #teknepostdata # 21.

 

 

image001_450

  • Inspiradora experiència d’estratègia analítica en la nostra era digital, en aquest cas a partir de l’ús de Foursquare [tot i que també fan referència a l’ús de tecnologia RFDI i de Beacons], la qual expliquen Antonio Lima [@themiurgo] i John Davies [@johnardavies] en el bloc de Nesta [@nesta_uk]: “Com mesurar els visitants dels museus sense haver de comptar-los”. Apassionant. Encara que una mica tècnic, ja que explica el desenvolupament algorítmic del projecte, molt il·lustratiu de les tremendes possibilitats d’establir la nostra pròpia estratègia analítica. La clau, un cop més, està en les preguntes. La tecnologia, no et preocupis, t’ajudarà a aconseguir les dades que et portaran a les respostes i, d’aquí, a la presa de decisions.

image002_450

Birmingham Hippodrome’s Summer a Southside

  • Una altra prova d’això, posant l’accent en la importància de recopilar les dades dels nostres públics que realment necessitem, la dóna Vishalakshi Roy [@royvisha], directora d’Earthen Lamp [@earthen_lamp]; és un post per a Arts Professional [@ArtsPro] que se centra a més en la casuística dels esdeveniments a l’aire lliure: “dades de valor dels visitants”.

image003_300

  • I un cop tenim les dades, què? Helen Mayhew, Tamim Saleh i Simon Williams, de Mckinsey, han analitzat la transcendència d’aconseguir “que l’anàlisi de les dades treballi per a tu, no a l’inrevés”, en el qual posen en valor l’esquema OODA: observar> orientar> decidir> actuar. Bon profit! En la mateixa línia, és encertada la reflexió de César Enríquez Morán [@cesarenriquez] per a Hubspot España [@HubSpotEspanol] sobre 3 accions per generar confiança i garantir l’intercanvi de dades amb els nostres públics:
    1. proporcionar valor i satisfer una necessitat
    2. ser transparent
    3. no abusar de les dades dels usuaris

© Spotify - Adweek

© Spotify – Adweek


© StockSnap vía Visual Hunt

© StockSnap via Visual Hunt

  • Un dels paràmetres essencials per a un òptim control de gestió de les nostres activitats de màrqueting és analitzar la seva ROI. No et perdis el clarificador post de Carol Jones [@carol123jones], de The Audience Agency, “una fórmula senzilla per mesurar l’èxit”, amb 5 passos a seguir que coincideixen amb la metodologia que apliquem de manera recurrent a TekneCultura amb la majoria dels nostres projectes:
    • defineix KPIs per monitoritzar la teva activitat periòdicament
    • fixa objectius SMART
    • utilitza dades i més dades per ratificar si ho fas bé o malament
    • vincula els teus KPIs amb el teu pla de màrqueting
    • aprofita la informació que generen les teves dades per prendre decisions

image006_450

  • És imprescindible, per al desenvolupament d’audiències, “mapejar” tots els punts de contacte de la seva experiència amb les nostres propostes culturals, abans, durant i després de cada espectacle, de cada exposició, de cada obra artística. Aquestes interaccions es produeixen cada vegada més indistintament, tant a nivell presencial com en l’entorn online. És per això que recomano la lectura del pos“7 maneres de guanyar-se als consumidors en el procés de compra”, que trobareu a la sempre recomanable plataforma de Think with Google [@ThinkGoogleEs].

image023_300

  • De vegades fem servir expressions, amb millor o pitjor fortuna, que ens ajuden a comunicar millor les idees que volem compartir. En el meu cas, he fet ús a vegades del concepte de gestors culturals com a enginyers de ponts i camins, en qüestió de gestió de públics. M’alegra comprovar que també som vasos comunicants, ja que Nina Simon [@ninaksimon], una de les grans referents mundials a nivell de gestió de públics de museus, utilitza una imatge similar en un dels últims post del seu bloc Museum 2.0: “Siguem constructors de ponts”. Més enllà de la coincidència semàntica, post imperdible.

image024_450

  • En edicions anteriors del #teknepostdata hem compartit estudis i anàlisis de com es comporten els millenials. Avui toca parlar dels “viejenials”, una altra expressió que m’encanta i que utilitza José Cantero [@josecantero] al seu recent post “De millenials a viejenials i tiro perquè em toca”, amb interessants infografies d’El Mundo a partir de dades d’un estudi de CETELEM. En la mateixa línia apunta una entrevista de Monica Toriello per a Mckinsey [@McKinsey] gens desaprofitable, “intentant saber com es comporten els usuaris viejenials” amb Jaana Remes [@JaanaRemes] i Markus Schmid. El podcast de l’entrevista va inclòs. I, per no ser menys, els companys d’Eve Museografia també fan referència a aquest segment de públics en el seu post “Els visitants del futur”. Es nota que em faig gran i em preocupo pel que em toca… 😉

© Smartblogger

© Smartblogger

  • Si entrem en temes de màrqueting de continguts, Neil Patel [@neilpatel], una vegada més, torna a reblar el clau: “Menys generar trànsit, i més convertir”, prova inequívoca que el que comuniquem als nostres públics és realment rellevant… per a ells. Un post amb molt bones pistes sobre com podem prioritzar la qualitat de les interaccions amb les nostres comunitats vs la quantitat. Menys followers i més conversa, vaja.

Enric, presentando un programa de lied

Enric, presentant un programa de lied

  • Quin millor contingut que les pròpies programacions artístiques de les nostres organitzacions culturals, base fonamental per establir relats reals, interaccions veritables amb els nostres públics. Precisament d’això parla, amb una mirada crítica contra el resultadisme i el curt termini de molts de nosaltres, el gran Enric Martinez-Castignani [@emcastignani] en el seu post “Programacions culturals: CONTINGUT versus CONTINENT”. Així, amb majúscules. De lectura obligada.

© Joaquín Pais

© Joaquín Pais


Seth Godin

Seth Godin

  • En l’argumentari de la proposta de valor que oferim als nostres públics, el preu juga un paper important i més en alguns segments que en d’altres: malgrat el que podríem pensar, influeix menys del que sembla als usuaris esporàdics; en canvi, és primordial com a factor propiciador de fidelització. Encara que tota generalització és injusta, compte amb deixar-nos portar pel més simple: preus econòmics per a tothom, i s’ha acabat! Per això adoro la reflexió que Seth Godin fa respecte d’això [@SethGodinBlog] en un dels seus últims posts: “els preus baixos són el refugi del responsable de màrqueting que no té res més rellevant per oferir”. Certament, Seth està genial darrerament. No puc evitar de recordar una altra reflexió seva molt recent: “la millor manera de construir una marca rellevant, un relat que importi, un impacte que puguem recordar, és entendre una cosa molt simple però dolorosa alhora…” “si vols estar per algú, no pots estar per tothom”. Apliquem-ho als nostres públics… i no públics. #IAdoreYouSeth


Ho deixem aquí, de moment. T’espero al proper #teknepostdata, l’últim del 2016 i en el qual recopilarem el més destacat de l’any. Seguim compartint recursos interessants per al sector cultural…

 

Compartir