Captura

Una bibliografia bàsica de màrqueting cultural (III)

Una introducció al (nou) màrqueting relacional

 

A escales de temps quotidianes potser no ens ho sembla, però estem vivint una revolució amb totes les lletres. Les noves tecnologies, i la irrupció de les Xarxes Socials digitals, alteren la forma en la que les persones ens relacionem entre nosaltres. Un canvi que impacta en totes les facetes de la nostra vida. Aquesta conferència del Genís Roca (@genisroca Soci director de RocaSalvatella, de fet el Roca del nom) a TEDxGalicia ho explica de forma molt didàctica.

L’efecte a la gestió cultural és enorme, com comentem a altres articles en aquest mateix bloc: els gestors culturals canvien de rol i passen a ser gestors de comunitats.

Per fer-ho, cal entendre el fenomen en la seva complexitat i profunditat; cal familiaritzar-se amb noves eines. Aquests dos llibres cobririen aquesta necessitat:

El nuevo marketing relacional

Autora: Mari Smith
Edita: Anaya Multimedia

el-nuevo-marketing-relacional

 

Hi ha molta bibliografia (i linkografia, pdf’s i ebooks gratuïts) sobre el màrqueting relacional, sobre la feina de Comunity Manager, sobre eines… No tot el que he llegit és prou rigorós, ordenat, complet o sintètic. Però el llibre de la Mari Smith (@MariSmith) justament reuneix aquestes virtuts. No només introdueix els conceptes de màrqueting relacional, sinó que també explica els elements bàsics de l’estratègia a desenvolupar i les eines que ens ajudaran a fer-ho. I ho fa de forma actualitzada, ben explicada, sintètica i ordenada.

 

Conecta!

La empresa en la red social

Autor: Pepe Tomé

Edita Libros de cabecera

conecta-portada-pepe-tome

 

Com expliquem al principi de l’article, tot això no va només d’una revitalització de l’enfoc relacional del màrqueting. Si canvia la forma en la que les persones es relacionen, canvia la forma en la què empreses, organitzacions, marques… i projectes cultural es relacionen amb els seus consumidors o comunitats. Canvien les formes de gestió, els enfocs, en alguns casos les raons de ser… Tot per posar  en el centre a l’usuari final, al consumidor, al client, al destinatari del nostre projecte. I per facilitar la relació d’aquest amb nosaltres d’igual a igual.

Entendre la profunditat d’aquest canvi no és fàcil ni immediat. El llibre del Pepe Tome (@pepetome), un dels professionals més influents de l’Estat Espanyol en Social Media, és una guia molt adequada. I no només per la informació que descobreix, sinó especialment per les reflexions que les seves exposicions provoquen.

Presentació del llibre en slideshare

__________________________________

Si t’ha interessat, potser t’interessarà també:

Una bibliografia bàsica de màrqueting cultural I. El marc teòric a aquest mateix bloc

Una bibliografia bàsica de màrqueting cultural II. La revolució digital a aquest mateix bloc

Los 10 libros básicos de marketing cultural (en español) per Nuria Arbizu

¡¡Cuidado!! El desarrollo de público para las artes puede producir trastornos en el gestor cultural en  Asimetrica

Compartir