#teknepostdata #13 – Si per l’abril sents tronar, ordi i blat no faltarà. [frase dita popular]

Setmanes frenètiques, dies intensos. Per si el dia a dia no tingués suficients al·licients … D’una banda, hem tingut el plaer de participar en les Jornades sobre Comunicació i Cultura a CAC Ses Voltes [@CACSesVoltes], a Palma de Mallorca, parlant sobre com connectar comunitats, el repte de la comunicació en l’art i la cultura. Com saps a través dels #teknepostdata, aquest és un dels temes que acostumo a tractar en el bloc de TekneCultura. I Teresa Miquel [@TeresaSiluar], d’Art-Xipèlag [@ArtXipelag] em va fer una entrevista per profunditzar precisament en aquest concepte. D’altra banda, un altre immens orgull el haver format part dels col·laboradors del Anuario AC/E 2016 de Cultura Digital, en un text sobre la transformació de les arts escèniques en l’era digital, liderat per Javier Celaya [@javiercelaya]. L’Anuari es va presentar a les jornades “Cultura inteligente: impacto de Internet en la creación artística” [consulta el storify], que va tenir lloc a l’Espai Fundació Telefónica [@EspacioFTef]. Són oportunitats fenomenals de compartir idees i experiències, com fem en aquest #teknepostdata:

 

separador_740

 

tkd13_08

  • “¿Qué es el big data y cómo usarlo en marketing?” es un complet post de Sonia Mañé Vernia [@sonia_verni] al blog de IEBS Business School [@iebschool], en el qual fa referència al business intelligence per extreure dades i gestionar-les per obtenir coneixement i aplicar-lo en funció de les necessitats de cada organització:
    • elaborar estratègies de màrqueting personalitzat
    • tenir visions de negoci més precises
    • ajudar en la segmentació d’usuaris
    • localitzar oportunitats de negoci
    • prendre decisions en temps real més encertades
    • detectar i evitar pèrdua de públics
    • fer seguiment de tendències del mercat
    • millorar l’anàlisi de costos
    • analitzar el comportament dels nostres usuaris

separador_740

 

tkd13_01

© Connective DX

  • Acostumo a dir que tots som frikis. I jo el primer. Però també afirmo allò de “afortunat aquell que es dediqui a la gestió de públics i trobi els seus freakys”. Doncs això, posats a freakear, admeto que m’encanta una de les competicions més prestigioses entre els que som amants de la visualització de dades. Parlo dels Stackie Awards, que en l’última edició es van celebrar en el marc de la MarTech [@MarTechConf] de San Francisco. Fer una ullada als finalistes és un autèntic luxe per als que coquetegem amb la conceptualització i classificació de la informació.

separador_740

 

tkd13_02

© Nayeli Zepada

  • Donant-li voltes a les qüestions estratègiques del teu projecte cultural? Benvinguts al club. Exercici saníssim i imprescindible. Per si necessites inspiració, res millor que aquesta invitació a la planificació estratègica de museus a partir del joc que explica Nayeli Zepada. Per cert, de la mateixa autora, és molt recomanable revisar la seva classificació de visitants de museus, aplicable a estudi de públics i desenvolupament de programes i estratègies de comunicació i educació. Una altra autora a seguir de prop.

separador_740

 

tkd13_09

separador_740

 

tkd13_07

  • Gran part de l’èxit de la nostra estratègia passa per la metodologia de treball que utilitzem. A @teknecultura ens agrada parlar del model APIE: anàlisi, planificació, implementació, avaluació, partint de la premissa que les dades ens porten a la generació d’informació i al coneixement, de cara a la presa de decisions. Aquest tipus de metodologies és herència d’autors de referència que han reflexionat sobre el tema durant les últimes dècades, com en el cas de  W. Edwards Deming, a qui Valeria Maltoni [@valeriamaltonili dedica un magnífic reportatge al seu blog Conversation Agent. Deming és autor d’una teoria sobre l’aprenentatge i la innovació organitzacional que es basa amb “Plan, Do, Study, Act”. També se li atribueixen sentències tan brutals com “There is no substitute to knowledge” o “In God we trust, all others must bring data”. Gaudiu-lo.

separador_740

 

  • Públics, audiències, comunitats … Digues-ho com vulguis. Però segur que et preocupa com incentivar la seva participació, especialment en entorns en línia. Doncs no et perdis la reflexió que, sobre “la compleja gestión de la participación en la web”, fa Enrique Dans [@edans] en un dels seus recents posts. La clau, com gairebé sempre, està en el valor i la rellevància dels continguts per als nostres usuaris, a partir d’aplicar criteris de gestió de les comunitats com a sistemes de moderació dels comentaris, regles clares, respecte a l’anonimat … L’objectiu final no és un altre que l’anhelada bidireccionalitat en la comunicació. Perseguim-la.

separador_740

 

  • Nina Simon, en el seu blog Musem 2.0, ens parla precisament sobre com treballar la participació dels públics als museus en funció de la dimensió de l’equipament. No és el mateix fer-ho per a una petita institució que per a un gran museu. En qualsevol cas, com definim el concepte comunitat? Com convidar els nostres usuaris a la participació? Com construir comunitats a partir de la participació? Interessant reflexió.

separador_740

 

tkd13_03

  • Marina Duffill [@creatiburon], al blog de Vilma Núñez, reflexiona precisament sobre un dels ítems fonamentals en la creació i creixement de comunitats: l’engagement. Què entenem per engagement? Per què és interessant aconseguir-ne? Com es mesura? Com s’aconsegueix? Com ens pot ajudar la psicologia a aconseguir un engagement més gran?

separador_740

 

tkd13_10

© CustomersThatStick

separador_740

 

  • Es molt probable que si treballes amb email màrqueting i et planteges la captació de dades i leads dels usuaris, necessitis tenir clar qué significa Opt in [i fins i tot Double Opt int] per aplicar-lo a les teves campanyes. Dean Romero [@DeanRomero10] t’ho explica al blog de Inbound Cycle [@InboundCycle].

separador_740

 

tkd13_04

tkd13_05

Chris Lake [@lakey]

separador_740

 

  • Ets seguidor del blogging? Et planteges l’objectiu de conversió? No et perdis el post “cómo crear un blog orientado a la conversión” d’Alejandro Tomás [@aletomart] per a Hubspot [@HubSpotEspanol], en el qual destaca aspectes com ara identificar continguts rellevants per als nostres usuaris, aplicar màrqueting d’atracció, o l’ús de títols, paraules clau, imatges i CTA [calls to action] adequats.

separador_740

 

tkd13_06

© Shutterstock

  • Estàs down i et cansa o t’estressa tot això del món online? Si pels motius que siguin, et replanteges el teu posicionament digital i penses en eliminar els teus perfils en xarxes socials o els teus comptes d’usuari en plataformes i aplicacions en línia, arma’t de paciència i utilitza guies como la que l’Ana Muñoz ha preparat per al blog Sin Embargo [@SinEmbargoMX].

separador_740

 

  • En canvi, estàs eufòric i creus que això del màrqueting aplicat al sector cultural fa per tu? Per si et faltava algun estímul addicional, no et perdis la reedició del post “Marketing Advice for Arts Admin Grants” del gran Trevor O’Donnell al seu blog Marketing the Arts to Death, que inclou sentències categòriques com ara: “Whatever direction you choose, make sure you master data and lear to let it tell you what to do. The era of marketing by expert opinion is over”. Queda dit.

separador_740

 

Ens veiem aviat en el 2016Cultures [@2016cultures], la trobada sobre la transformació digital de la cultura, que tindrà lloc els dies 21 i 22 d’abril a CaixaForum [@CaixaForum] Barcelona organitzat per l’Obra Social “la Caixa” [@FundlaCaixa], la Fundación Contemporánea i La Fábrica [@la_fabrica], en la qual també hem tingut el plaer de coordinar els continguts. Esperem continuar fent-nos noves preguntes sobre el nostre futur més immediat. La seguirem en el proper #teknepostdata.

 

 

Compartir