Una nova celebració de la diada de Sant Jordi que va venir acompanyada, en aquesta ocasió, pels continguts compartits a CaixaForum Barcelona [@CaixaForum] amb motiu de la trobada #2016cultures [@2016cultures], organitzada per la Fundación Contemporánea, La Fábrica [@la_fabrica] i l’Obra Social “la Caixa” [@FundlaCaixa], i en la que hem col·laborat en la coordinació de continguts: 2 dies intensos en què l’intercanvi d’informació sobre la cultura en canvi i en transformació van ser la premissa principal. Et recomano especialment la conversa amb Genís Roca, en la que vam parlar justament de la importància de gestionar els públics de la cultura a partir de la informació que ens proporcionen les dades, i amb perles com ara: “les dades no es capten o es demanen, es mereixen”, “big data va més de lletres que de ciències, no va de dades, sinó de preguntes”, “cap moment de contacte amb els públics sense merèixer una dada per generar comunitat”. Pots recuperar aquest i altres continguts de la trobada a la web de #2016cultures. Altres aportacions sobre màrqueting, comunicació i públics de la cultura des de l’anterior #teknepostdata:
- Gran infografia sobre eines de visualització de dades, la realitzada pel Centro de Innovación BBVA [@CIBBVA]. Tableau, Datawrapper, Infogram, Piktochart, Google Fusion Tablets, Chartblocks, Thinglink, Google Maps, Dipity, Canva… La comenta Óscar Condés a TICbeat [@ticbeat].
- Demolidor l’informe que publica McKinsey [@McKinsey] sobre la necessitat de les organitzacions de liderar clarament la gestió i l’anàlisi de dades. Millora de la comunicació, estructures poc flexibles i falta de professionals especialitzats, són algunes de les principals debilitats detectades.
- Acabada d’editar per part de l’Academia de las Artes Escénicas [@acadeemia_aaee] la nova publicació de Jaume Colomer: Análisis de la situación de las artes escénicas en España. Ha caducat el model teatral del nostre entorn? Quin desenvolupament futur tindrà?
- Més informació sectorial: l’European Museums Report, elaborat per un equip de recerca de la Universitat Complutense de Madrid. José Antonio Vázquez ho comenta al blog de la consultora DosDoce [@javiercelaya]. Cal tenir en compte que a l’estudi hi ha informació de molts països europeus, excepte d’Espanya, precisament.
- Dir que una de les claus per generar i mantenir engagement amb els nostres públics és el contingut no és més que una obvietat. El que no resulta tan obvi és concretar quina és la fórmula secreta del contingut de qualitat a Internet, com fa Carlos Molina [@molinaguerrero] al blog de Best Relations [@bestrelations].
- Farah Nayeri [@fnayeri] ens explica al New York Times [@nytimes] com la tecnologia digital està ajudant als museus en el creixement de les seves comunitats i públics. Encara que, vista la imatge que il·lustra el reportatge, caldria preguntar-se què entenem per experiència cultural.
- Sobre participació de públics als museus i la seva relació amb el màrqueting online i compartir històries en xarxes socials de museus parla precisament EVE Museografía [@evemuseografia] en un dels seus darrers posts.
- En la mateixa línia, resulta clarificador l’article de Robert Klara [@UpperEastRob] a Adweek [@adweek] sobre com les xarxes socials poden jugar un paper destacat a l’hora d’atreure millenials a museus i galeries d’art, amb menció especial a Instagram i Pinterest.
- El blog La Cultura Social de IEBS [@iebschool] planteja la idoneïtat d’utilitzar influencers digitales [youtubers i periscopers] per a generar viralitat i comunitats als museus, a partir d’algunes experiències polèmiques al Museu Thyssen i al Museu del Louvre. A tenir molt en compte.
- Si t’interessa mantenir l’interés i l’engagement de les teves comunitats, és probable que t’interessi consultar la guia sobre Facebook ads i Twitter Ads que ha preparat Rebeca Sáez [@rbksaez] per al blog Mis apis por tus cookies [@apiscookies].
- Digues-me freaky. Sí, ho admeto: m’encanten les taules periòdiques. Així, com sona. I la meva darrera troballa es aquesta meravella creada per Insight Venture Partners [@insightpartners], que han traduït i comenten amb detall en el seu blog els de MDirector [@emailMDirector]. Aprofita-la.
- “Això no és per mi!” Si alguna vegada has trobat resistències al canvi i a la transformació dins la teva organització, aquesta és la frase maleïda segons comenta Colleen Dilenschneider [@cdilly] en un dels nostres blogs preferits: Know your own Bone. Molt més maleïda que una altra de les sentències clàssiques en aquestes circumstàncies: “Sempre ho hem fet així.” Estiguem, doncs, oberts al canvi i a reaprendre.
Ens llegim ben aviat al blog de TekneCultura. Mentrestant, comparteix recursos útils per al sector cultural!