Acabem el mes de maig a remolc de les conseqüències d’un abril molt peculiar, en plena celebració de la Nit dels Museus a Barcelona [#bcnesmuseu], vinculada al Dia Internacional dels Museus [#MuseumDay, #DIM2016] instaurat pel ICOM [@IcomOfficiel]. Doncs si cal celebrar-lo, se celebra… i de cap! Mentrestant, entre festa i festa, aquí van alguns recursos interesants sobre màrqueting, comunicació i estratègies de públics per a la teva organització. I ja que parlem de museus, no et perdis el labzine #36 del CCCBLab [@CCCBLab] sobre museus en xarxa.
- Comencem amb un encertat post de Maite Acinas [@MaiteAcinas] al bloc de les Madrid Geek Girls [@MadridGeekGirls], “de la recopilació de dades a la intel·ligència de negoci centrada en el consumidor”, on destaca l’auge que en aquest tema estan adquirint els sistemes de business intelligence.
- Creiem fermament en la necessitat de transformar les dades en informació, i la informació en coneixement. Però això és un cercle virtuós. I és igualment valuós convertir la informació en dades. Al menys això és el que defensa Valeria Maltoni [@ConversationAge] al seu bloc Conversation Agent: “Per què la gent diu el que diu? Com podem identificar insights a partir de comentaris diferents? És possible distingir una moda d’una tendència? Hi ha una gran quantitat de dades a les converses, començant per les preguntes que fa la gent.” “Els nostres clients tenen més fonts d’informació que mai, però nosaltres també. (…) Les mateixes eines que empoderen als nostres usuaris poden esdevenir una font addicional d’informació per a nosaltres.”
- Tant de bo tots ho tinguéssim tan clar. Segons una informació del diari Expansión [@Expansion_ED] arran de l’estudi de Índex 3D sobre “Desafiaments digitals del director de màrqueting” elaborat per GfK [@GfK], 9 de cada 10 empreses suspenen en màrqueting digital. Queda dit.
- La confiança es un dels grans sants grials. I quadrimestre rere quadrimestre seguim amb atenció l’índex SMBT Trust d’Alignable [@Alignable], que en la seva última edició presenta uns resultats interessants, tal i com demostra la seva infografia:
-
- lideratge aclaparador de projectes com WordPress, Mailchimp, Google i Paypal
- tendència positiva de xarxes socials com ara Instagram, Pinterest, Linkedin i Twitter
- a l’altre extrem, atenció amb Foursquare i Groupon
- Aquesta confiança, sovint, l’obtenim dels nostres usuaris i públics gràcies a la nostra vocació de ser autèntics i transparents, valors que Neil Patel [@neilpatel], en el seu inspirador bloc a Quicksprout, descriu en detall amb una guia pas a pas.
- Com aprofitar les xarxes socials per donar les gràcies als nostres usuaris? D’això parla un dels últims posts de Juan Pablo Sánchez al seu blog A Small Job [@asmalljob]. Una guia fantàstica, amb moltes idees, per tenir en compte.
- Dave Gerhardt [@davegerhardt] proposa algunes tècniques growth per optimitzar la nostra comunicació amb els nostres usuaris:
- proposa emails de benvinguda
- utilitza el NPS, Net Promoter Score
- promou els xats amb els teus usuaris, via web, via app…
- ofereix suport a l’usuari per part de tota l’organització
- i, si no ho saps… pregunta-li [ai, la cançó de José Luis Perales!]
- No et perdis una gran reflexió de Chad Bauman [@chadbauman] per al bloc de TRGArts [@TRGArts] sobre què prioritzar: captació de nous públics o fidelització dels existents. Això es com conduir: què hem de prioritzar? mirar endavant o estar pendent del retrovisor? Doncs sense perdre totes dues perspectives, aquí van algunes recomanacions de Chad sobre com treballar amb nous públics:
- si financerament la cosa no et va com hauria d’anar, sí o sí aposta pels nous públics
- si la situació és estable, no posar atenció als nous públics t’acabarà matant poc a poc
- per arribar a nous públics, la “P” més important de totes és… “producte”; adequar la nostra oferta d’experiències als gustos i necessitats dels públics amb els que volem connectar
- Estàs fent alguna investigació de mercat? Et falten recursos? Potser et pot servir d’inspiració el post de Jami Oetting [@jamioetting] per a Hubspot [@HubSpot] amb fins a 17 eines i recursos per a realitzar-lo: Marketer’s Almanac de Think With Google, MyBestSegments de Nielsen, MakeMyPersona, Ubersuggest, Pew Research Center, Social Mention, entre d’altres.
- Ja ens coneixes. Defensem l’email màrqueting com un dels canals òptims per establir relacions personalitzades amb les nostres comunitats, i fins i tot aconseguir un alt índex de conversió. Però no sempre els nostres resultats són els que esperem. Martina Abrahams, d’AdRoll [@adroll], analitza 5 possibles raons per les que això pot succeir i com canviar-ho:
- personalitzar els enviaments; que els nostres destinataris es comuniquin amb persones, no amb organitzacions
- crear assumptes en els missatges que cridin l’atenció
- concretar millor els copys; deixar-nos d’abstraccions i generalitzacions: anar per feina!
- generar CTAs [calls to action] que generin expectatives
- evitar imatges que puguin distreure dels nostres objectius
- Tony Delmercado [@tdelmercado] també ha seleccionat per al bloc de la consultora Convince & Convert [@convince] les 4 millors maneres de mesurar l’eficàcia del nostre contingut via email màrqueting:
- experimenta amb els assumptes dels teus missatges, ja que la incidència sobre el open rate és enorme
- utilitza múltiples ancoratges per a un mateix link
- traqueja l’engagement, no tant sols l’apertura de missatges
- aprofita el test A/B, però només per provar una única variable a la vegada
- Posats a rectificar, fins i tot hi ha qui s’atreveix a identificar les raons més importants per les que la gent no emplena els nostres formularis, tal i com fa la Marta Berard per a la consultora GUK [@GUK_com]:
- massa camps
- no al número de telèfon
- importància del botó del CTA
- el formulari no es distingeix de la resta
- enormes camps desplegables
- Per si no n’has tingut prou, prova amb un altre post del prolífic Neil Patel [@neilpatel] sobre els 7 motius pels quals els teus emails no són suficientment efectius.
- A més, Fede Cosentino [@fedecosentino], a Puro Marketing [@puromarketing], ens recorda la diferència entre emails transaccionals i emails de màrqueting i ens aconsella utilitzar els primers per fer arribar missatges subliminals als nostres destinataris.
- Per cert, molt il·lustratiu el benchmark d’eines d’email marketing que Vilma Núñez [@vilmanunez] ha publicat al seu bloc, comparant sistemes com InfusionSoft [@Infusionsoft], Benchmark Email [@BenchmarkEmail], Mailchimp [@MailChimp], Mailrelay [@mailrelay], ActiveCampaign [@ActiveCampaign] i Acumbamail [@Acumbamail].
- Per si et falten referents, Erik Devanay [@BardOfBoston] ha compartit en el blog de Hubspot [@HubSpot] recursos realment útils per optimitzar l’ús del email màrqueting: entre d’altres, HTML email Gallery [@htmlemail], Touchstone Subject Line Analyzer [@TouchstoneSLG], IsValid, The Best of Email’s Inspiration Gallery [@thebestofemail] o SendForensics Email Delivery Test [@SendForensics].
- Recomanable la lectura de l’estudi “Els resultats del inbound màrqueting 2016″ impulsat per InboundCycle [@InboundCycle] i ICEMD [@icemd] sobre l’impacte i l’efectivitat del inbound al nostre entorn, les principals conclusions del qual poden llegir-se al bloc de InboundCycle.
- Igualment recomanable és la revisió del “Estudio Anual de Medios de Comunicación Online 2016” de IAB Spain [@IAB_Spain], on lògicament es destaca el valor diferencial que aporten els mitjans de comunicació online enfront d’altres suports:
- els mitjans online són la 3a opció en freqüència de navegació per darrere de buscadors i xarxes socials
- la premsa online és la més freqüentada [46%], seguida per portals temàtics [24%] i ràdio online [14%]
- al 74% dels internautes els atrau el contingut publicitari i el 55% realitza algun tipus d’interacció
- “I el mòbil va canviar el món”, afirma Tristán Elósegui [@tristanelosegui] en un post on dissecciona la interessant presentació “Mobile Is Eating the World”, de Benedict Evans [@BenedictEvans] per a Andreessen Horowitz [@a16z].
Permet-me que acabi aquest #teknepostdata amb dos dels meus marketers de capçalera, Brian Solis i Seth Godin…
- Luis Miguel Díaz-Meco [@lmdiazmeco] posteja sobre el mètode OPPOSITE que proposa Brian Solis per afrontar un procés de transformació digital:
- Orientació
- Persones
- Processos
- Objectius
- [e]Structura
- Insights
- Tecnologia
- Execució
- Per si vols anar a l’original, ja saps: vía Altimeter Group [@altimetergroup]
- Luis Maram [@luismaram] recopila en el seu bloc 4 dels més inspiradors consells de Seth Godin [@ThisIsSethsBlog]. Algunes perles:
- “Segmentar no és saber qui és el teu mercat, sinó qui no ho és.”
- “Arrisca per crear contingut que realment destaqui i que faci que la gent pensi, senti i recordi.”
- “No tens un treball, tens una plataforma. No et quedis esperant a rebre instruccions.”
- “La persona amb més fracassos, guanya. Si no falles mai, és perquè mai has fet res.”
Amb errors o sense, llegim-nos en el proper #teknepostdata i compartim més i nous recursos. Com hauràs vist, aquest #teknepostdata té un focus especial en l’email màrqueting, que és el fil conductor d’un cicle de workshops sobre com utilitzar aquest canal per optimitzar la nostra estratègia de comunicació que estarem impartint en les diverses fires d’arts escèniques del territori espanyol associades a COFAE [@COFAENET]. Ja hem compartit idees i experiències amb col·legues del sector a Igualada, Albacete, Lleida i Leioa. Pròxima parada, Alcoi.