Al fons d´armari d´aquest bloc trobem dos articles que qüestionen la necessitat dun CRM per a organitzacions culturals. Escrits el 2019: Necessiten les organitzacions culturals un CRM per a la gestió de públics?; i el 2021: El fracàs del CRM en cultura.
I no obstant això el nostre programari tekneaudience és precisament això, un CRM. Una eina per gestionar l’audiència, plataforma d’email màrqueting i automatització.
Ens hem tornat bojos? Hem canviat d’opinió? I si hem canviat, és per què ara sí que comptem amb un CRM quan abans només comptàvem amb un BI (teknedata)?
A teknecultura som fervents defensors de l’enfocament relacional aplicat a les organitzacions culturals: els clients al centre. El creixement de l’audiència, en nombre i en fidelitat, com a objectius centrals de l’estratègia de màrqueting (idees que recollim al nostre Manual de desenvolupament d’audiències).
Necessitem un ticketing que identifiqui els nostres clients, necessitem analitzar i segmentar aquests clients en base al seu consum i interès en els continguts, i necessitem comunicar-nos de la manera més personalitzada possible.
Per fer això necessitem eines. Necessitem un ticketing que identifiqui els nostres clients, necessitem analitzar i segmentar aquests clients en base al seu consum i interès en els continguts, i necessitem comunicar-nos de la manera més personalitzada possible.
Podem fer-ho de diferents maneres, amb diferents eines. Podem fer servir Excels, una eina d’enviament de correus electrònics i Google Analytics (així comencem nosaltres cap al 2013). Podem sumar-hi una eina de BI que ens faciliti l’anàlisi i la segmentació. I podem fer servir un CRM que donarà resposta a totes aquestes necessitats de forma centralitzada
Ara bé, els CRM generalistes (els Salesforce, Dynamics, Zoho…) no estan pensats per a la cultura. Són eines pensades en primer terme per a negocis b2b. Els teatres, auditoris o museus es dirigeixen directament al consumidor. Expliquen els seus clients per milers i el marge per client és mínim o fins i tot, en algun cas, negatiu. Les seves vendes no passen per un funnel amb diferents fases ni requereixen un contracte, si més no explícitament.
Aquests programaris estan orientats a altres indústries. Desenvolupar una customització vertical per a cultura, adaptar una eina d’ús generalista a les necessitats específiques d’un sector tan particular com el del nostre sector, no és fàcil ni barat. I el resultat serà sempre una branca d’evolució incerta en aquest ecosistema, sempre comptarà amb funcions innecessàries o adaptades com a pop a animal de companyia per a l’ús d’una organització cultural. Són una opció, sí, però només a l’abast de grans organitzacions, amb capacitat d’inversió, amb pressupost per al cost de llicència, amb equips amplis i amb capacitat d’aprenentatge. En aquestes condicions poden ser una opció molt bona, encara que difícilment seran l’opció més eficient (opinió per a la qual no puc ser imparcial).
Fa 5 anys, fins i tot fa 3 (les dates dels articles), no era fàcil disposar d’altres opcions. Avui comptem amb solucions per gestionar l’audiència especialitzades pel sector cultural. Tekneaudience és una, la nostra, de km0 i atenció personal, però al mercat espanyol comptem ja amb diverses opcions (i sense necessitat de buscar tecnologia fora d’Europa, si se’m permet).
Tekneaudience és un CRM que centralitza totes les dades del client. Des del consum a la seva interacció amb els continguts digitals o dades recollides en contactes presencials amb l’espectador
Tekneaudience és un CRM que centralitza totes les dades del client. Des del consum (integrats els ticketings amb més quota de mercat a Espanya) a la seva interacció amb els continguts digitals (web i email) o dades recollides en contactes presencials amb l’espectador. Una eina per gestionar l’audiència, per dissenyar segments que necessitarà una estratègia relacional, segmentar per fidelitat, per interessos, per fase o per oportunitat. Per crear continguts, emails, webs, enquestes de satisfacció, enquestes qualitatives. I per automatitzar-los, comptant amb un model de recomanació basat en el consum.
Vaja, que així, sí. Comptant amb eines especialitzades al mercat, les organitzacions culturals farien bé d’utilitzar un CRM per gestionar la seva audiència. Però sense oblidar que el CRM és simplement això, una eina, un mitjà per a un fi. Primer i més important, lestratègia de màrqueting. Si tenim clar què volem fer i per què, serà fàcil decidir quines solucions tecnològiques calen (aquest pretenia ser el missatge central d’aquells antics articles).
PS. No cal avisar al lector lector que aquest és un contingut més comercial que altres dins d’aquest mateix bloc. No per això deixa de ser un contingut sincer i que aspira a ser útil, ja que no escrivim això per haver desenvolupat tekneaudience, sinó que hem desenvolupat tekneaudience perquè creiem en allò escrit.