Foto de família dels participants del taller “Girant espectacles: com sortir de la rotonda. Els processos de l’acollida de companyies en un teatre”, © La Red de Teatros
Aprofito les meves últimes hores a la Escuela de Verano [#escueladeverano2017] de La Red de Teatros [@LaRed_deTeatros], on he tingut la fortuna de compartir amb companyies d’#arts escèniques, productors, distribuïdors, programadors artístics, directors de #teatres i tot tipus d’agents del sector … unes intenses sessions sobre com coordinar millor els #espectacles en #gira entre uns i altres, per constatar la importància d’alinear #estratègies i #objectius al voltant dels #públics de la #cultura. Si això ho tenim clar, que és la base a partir de la qual armar la nostra estratègia de #comunicació, les possibilitats d’optimitzar la nostra relació amb les nostres #comunitats creixeran tremendament. És per això que val la pena compartir -un cop més- #recursos interessants sobre desenvolupament d’#audiències, #màrqueting i comunicació a través d’aquest #teknepostdata #28.
Una habitual d’aquests #teknepostdata és la gran Colleen Dilenschneider [@cdilly], responsable del bloc Know your Own Bone, de qui hem après en el seu post “8 veritats sobre els estudis de mercat en les organitzacions culturals” que les dades són una eina que ens pot ajudar a fer el que millor sabem fer: educar i inspirar les nostres comunitats. Aquí van aquestes 8 veritats:
- la urgent necessitat de convertir altres i nous públics en habituals
- el coneixement dels públics i la investigació de mercat no són el mateix, però tots dos són necessaris
- l’estudi de mercat no pretén ajudar en la presa de decisions [tot i que podria], sinó a informar-ne
- les organitzacions efectives prioritzen la perspectiva del sector
- els biaixos de confirmació creen punts cecs; posa a prova constantment el que creus que saps per obtenir les veritables respostes
- de vegades les dades fan que la gent es molesti, però les veritats més dures poden ajudar-nos a evolucionar
- esforça’t per detectar els senyals, no el soroll
- no necessites ser un expert en dades per prendre decisions estratègiques intel·ligents basades en dades
Molt gran l’editorial de Steven Weisz, de PhiladelphiaDANCE.org, per a The Dance Journal: “És hora de parar de parlar de l’engagement de les audiències?”: “Jo diria que el model participatiu d’#engagement probablement no atregui públic més jove i divers si el que s’ofereix no és veritablement rellevant per a l’#audiència, el valor percebut pel #preu de l’entrada no respon a una adequada relació qualitat/preu i l’espai no és veritablement accessible i atractiu. ”
Trevor O’Donnell, autor del bloc Marketing the Arts to Death, posa el dit en la nafra al parlar del màrqueting aplicat a l’atracció de nous públics: hem de parlar sobre nosaltres, sobre ells, o sobre tots dos?. “La clau per atreure clients per a productes culturals no populars rau en convèncer-los que el producte satisfarà les seves expectatives. I, per tant, que tota la comunicació s’ha de centrar en els seus desitjos. Per tant, parlar sobre ells.” […] “Fa 50 anys, el màrqueting en cultura es centrava en l’art, els artistes i les organitzacions. Si segueixes usant el màrqueting de #continguts de fa 50 anys per atreure nous públics, fes-t’ho mirar.”
Cita anual amb l’esdeveniment Marketing United, organitzat por la plataforma d’#email marketing Emma [@emmaemail], en el qual famosos experts en màrqueting #digital com Jay Baer [@jaybaer] de Convince & Convert [@convince], Oli Gardner [@oligardner] de Unbounce [@unbounce], Jenny Leahy [@jeannyleahy] de Microsoft [@Microsoft], Scott Stratten de Unmarketing [@unmarketing], Mike Nagel [@TheMikeNagel] de EverTrue [@evertrue] o Ann Handley de MarketingProfs [@MarketingProfs] comparteixen les seves inspiradores idees. Em quedo amb una afirmació de Logan Sandrock [@logansandrock]: “El veritable màrqueting està en les #dades que ens permeten crear connexions personals.”
Amb l’excusa de la presentació de l’interessant estudi “Retentionomics: el camí del creixement rendible” per part de Forbes [@Forbes], Adam Ramshaw, de Sailthru [@sailthru], reflexiona sobre les 4 claus per a retenir els nostres usuaris, fonamentals per a combatre el #churn:
- millora de la #fidelització
- prevenció de la pèrdua d’#usuaris
- reducció dels costos generals
- augment dels ingressos totals
Catherine Russo, de Fractl [@fractlagency], ha analitzat com optimitzar la #segmentació de continguts en funció de la #generació a la que ens dirigim: millennials, generació X o baby boomers. Encara que hi hagi segmentacions més adients i efectives que la generacional, alguns consells a tenir en compte:
- planifica a quin segment et dirigeixes abans de crear contingut
- usa vídeos curts, especialment per als baby boomers
- dedica temps als títols
- centra’t en transmetre un missatge positiu en el teu contingut
- per cridar l’atenció dels millenials, aprofita els caps de setmana
Nikki Erlich enumera en el post “Peces de 20.000 anys d’antiguitat, tecnologia del segle XXI” per a The Verge [@verge] els canvis que s’han produït en el sector dels #museus en la creació d’#experiències interactives per generar engagement amb els #visitants, principalment a partir de la realitat virtual i de les apps.
M’encanten les etapes d’intimitat del màrqueting que explica Brie Rangel [@BrieezyBrie] al bloc d’Impact [@Impactbnd], concretament en el seu post sobre “com transformar gent que no ens coneix en fans”. Recordem: atenció > engagement > subscripció > conversió > excitació > ascensió > recomanació > promoció.
Lucas CalvoConBarba [@CalvoConBarba] reivindica en el seu bloc la recuperació de l’#autenticitat en la nostra comunicació, especialment en el nostre #posicionament digital. “No ens queda temps per pensar en el que és veritablement important: el #missatge.” […] “Ens tornem invisibles. Perquè som indistingibles de la massa. Tots parlant del mateix, tots dient el mateix, tots mentint. Siguem valents i dibuixem la nostra pròpia ruta. Tinguem personalitat. Posicionem-nos. Però no a les pàgines de resultats de Google, sinó en la ment dels nostres consumidors. Aportem. Tots, usuaris i marques. Però des de la realitat. Sense llançar promeses inflades. Perquè si menteixes, destorbes. I si destorbes… millor aparta’t del camí. O t’apartaran els teus usuaris.” A això li dic treballar la #rellevància.
Has sentit parlar del Net Promoter Score i vols aplicar-lo en els teus processos d’avaluació per conèixer el grau de #satisfacció dels teus usuaris? Daniela Lazovska [@Danielal007] t’explica que és i com analitzar-lo en el bloc de Luis Maram [@luismaram].
Omar Akhtar [@ElOmarAkhtar], d’Altimeter [@altimetergroup], ha identificat les 5 característiques d’un web centrat en l’usuari:
- presentació: centra’t en les solucions, no en els productes
- rellevància: el contingut ha de ser personalitzat, no genèric
- experiència de marca: consistència en tots els continguts i dispositius
- #navegació: mínima i coherent en tots els apartats
- contingut: evita l’argot tècnic i utilitza llenguatge entenedor per a tots
Per acabar, algunes publicacions recents interessants:
- Guia empresarial per artistes, creatius i petites organitzacions culturals i artístiques, de Stichting Cultuur+Ondernemen [@c_en_o]
- Manual sobre com avaluar la teva organització cultural, IETM [@IETM]
- Participació cultural en societats inclusives, del Consell d’Europa [@coe]
- Xarxes culturals per a la cooperació a Europa, del Forum for the Arts and Heritage
- Signes vitals: Art i Pertinença, de Community Foundations of Canada [@CommFdnsCanada]
- Manual dels Governs a Twitter, de la Generalitat de Catalunya [@gencat]
Ens veiem en noves i més trobades professionals parlant de la importància de que els nostres projectes culturals siguin veritablement rellevants per als nostres públics. Fins el proper #teknepostdata.