Avui al matí els companys de TekneCultura hem tingut tema de debat a l’estona del cafè, en llegir l’article al diari “El uso del e-mail en España cae al nivel más bajo del siglo” al diari “El País”.
És evident que WhatsApp, per comoditat, està substituint a l’email en un tipus de comunicacions immediates, breus, instantànies, bidireccionals i amb un alt grau de confiança. Però això no vol dir que l’email estigui sent substituït progressivament en el temps per WhatsApp (com sembla insinuar el titular de l’article), ni que l’email estigui en fase de declivi.
Vigilem amb judicis prematurs i espontanis com aquest. Entre d’altres coses, quants whatsapps serien necessaris per enviar la informació que podem enviar en un mail normal?
L’aparició d’un nou canal no fa desaparèixer un altre necessàriament. Cada mitjà s’ha d’ajustar a unes finalitats concretes. Si provoca, que els diferents canals segmentin continguts i potencialment augmentin la seva eficàcia comunicativa. Cal tenir-ho en compte al dissenyar una estratègia de continguts i d’email màrqueting.
Dir el contrari seria pensar que una nova línia d’autobusos ha de deixar per força obsoleta a una línia de metro, quan en realitat usarem una o una altra en funció de les nostres necessitats en cada moment.
L’email, en la nostra opinió, és el canal més eficient d’un projecte amb la seva comunitat, i el continuarà sent durant encara molt de temps!