#teknepostdata #9 – Aigua de febrer, bona pel sementer (frase dita popular)

(c) Erich Ferdinand en Flickr
Aquí tens una nova minidosi d’idees, experiències, pràctiques relacionades amb la transformació digital de les nostres organitzacions, la importància d’adquirir informació a partir de les dades, el crucial de conèixer als nostres públics, i la rellevància de la nostra estratègia de continguts…
- Interessant la visió de Josep-Francesc Valls (@josepfvalls) -catedràtic d’ESADE (@ESADENews)- sobre el comportament del client actual, cada vegada més agnòstic, especialment sensible al factor preu. Recorda un conegut TED de l’any 2013 de John Gerzema (@johngerzema) sobre el consumidor post-crisi. En qualsevol cas, brillant la reflexió sobre el tema per part de l’omnipresent Seth Godin (@ThisIsSethBlog): la distinció entre client i usuari (client & customer).
- Clara Bofill (@clarabofill), al bloc del CCCBLab (@CCCBLab), mostra l’anàlisi realitzat del seu públic virtual. Bon exemple de coneixement de les seves comunitats a través del seu comportament online.
- Per cert, en el procés de coneixement dels nostres usuaris és important establir límits. La guia legal de behavioural advertising, editada per IAB Spain (@IAB_Spain), ens pot ser de gran ajuda si utilitzem canals publicitaris digitals.
- Novetats constants en les xarxes socials mainstream:
- Facebook (@facebook) renova el seu algoritme, demostra que els graus de separació ja no són 6, sinó 3,57 i posa en marxa l’alternativa a Periscope (@periscopeco) de Twitter (@twitter): Facebook Livestream
- Twitter, en plena desbandada de directius, busca noves formes de monetització, com la possibilitat de convertir en ads els tuits dels usuaris on es mencionen marques
- Instagram (@instagram) posa en marxa Shield5, la primera sèrie per a aquest mitjà, mentre a PuroMarketing (@PuroMarketing) analitzen què tenen en comú les marques que triomfen en aquesta xarxa social
- Snapchat, mentrestant, al seu aire… perfils de branding per totes parts; fins i tot la Casa Blanca ha creat el seu propi perfil. Els del petit fantasma tramen una nova versió amb funció de missatgeria que permeti trucades de veu i vídeo. ¡Al loro!
- Whatsapp segueix creixent exponencialment, com els atributs d’un dels seus protagonistes més universals, ara entrevistat i convertit en personatge mediàtic.
- En màrqueting relacional, és destacable la generositat d’Erin Madden Ramirez, Senior Data Specialist en Patron Technology (@patrontech), al compartir la seva metodologia per a calendaritzar els seus continguts, incloent un calendari (en ordre cronològic invers) de fites fins arribar a l’enviament de cada email.
- Sonia Mañé Vernia (@sonia_verni) comenta al bloc Business & Tech d’IEBS (@iebschool) com crear una estratègia cross channel per a aconseguir més clients i fidelitzar-los: 1. definir objectius; 2. conèixer clients; 3. analitzar canals; 4. crear campanyes; 5. fer seguiment; 6. recopilar dades; 7. repassar, revisar i repetir.
- De tant en tant no està malament fer una ullada a com s’ho fan en altres sectors.
- Ryan Kellett (@rkellett), responsable de desenvolupament d’audiències a The Washington Post (@washingtonpost), propietat del grup Amazon (@amazon), explica amb detall com implementa la seva estratègia
- Mark Ross-Smith descriu en Data Science Central (@DataScienceCtrl) com treballen la fidelitat les línies aèries
- Alicianne Rand (@aliciannerand) descriu les campanyes de màrqueting més exitoses i efectives de la Super Bowl a Newscred (@newscred)
- En qualsevol cas, atents a les reflexions de la gran Charlene Li (@charleneli), d’Altimeter (@altimetergroup), coautora d’El món Groundswell, sobre on posar el focus de la nostra transformació digital: 1. experiència de l’usuari; 2. cultura i lideratge; 3 estratègia de continguts; 4. ecosistema digital; 5. publicitat a socialmedia.
- Val la pena la lectura del núm. 102 de la revista Telos, editada per la Fundación Telefónica (@fundacionTEf), sobre la transformació digital del patrimoni cultural i la seva potencialitat futura. De la mateixa manera que la darrera revisió de les perspectives Wellcomm (@wellcomm) de comunicació: “comunicar ja no és el que era”. I també el post de José Antonio Vázquez, de DosDoce (@javiercelaya), sobre la innovació aplicada al sector editorial. Segur que acabarem incorporant els algoritmes al nostre dia a dia. De la mateixa manera que, en arts escèniques, ja hi ha qui incorpora hologrames als seus espectacles… ¿no es així, RSC? Ens ho explica Hannah Furness (@Hannah_Furness) a The Telegraph (@Telegraph).
Acabem aquest post amb el rànquing dels 60 gestors culturals, mitjans digitals, institucions i artistes a seguir, del qual tinc l’enorme plaer de formar-ne part, realitzat per Ende Comunicación (@EndeMarketing), de Clara Merín (@Clara_Merin). Infinitat de recursos i informació a la teva disposició. Ens llegim en un parell de setmanes…